De weg naar binnen is de weg naar buiten

Afgelopen week kreeg ik van oud trainee José Al, haar prachtige boek cadeau ‘Het bevuilde nest’. Ik was geraakt en ontroerd. José is traumatherapeute en schrijfster en heeft bij mij haar presentatie angst overwonnen, omdat ze een missie en drijfveer had. Ze schreef een boek, gebaseerd op ervaringen uit haar praktijk en over die kwetsbare verhalen wilde ze ook gaan presenteren. Om zo slachtoffers te kunnen helpen. Het onbesprokene bespreekbaar maken. Over misbruik, mishandeling, verwaarlozing en incest van kinderen binnen gezinnen met hoog opgeleide ouders. Het mooie van Jocé is dat ze weet dat de weg naar binnen, de weg naar buiten is. Zo heet haar website ook. En om goed te presenteren moet je ook eerst de weg naar binnen maken, om vervolgens naar buiten te kunnen treden. Een prachtige paralel in haar en mijn werk. Bij de weg naar binnen ontmoet iedereen zijn eigen thema’s. Door die thema’s aan te kijken en beet te pakken, kun je ze uiteindelijk loslaten. Dat geldt ook voor spreekangst. Want wat maakt het zo spannend om voor een groep te staan? Welke kritische ogen ontmoet je daar? Waar heb je ooit kwetsuur opgelopen, of gedacht ik houd voortaan mijn mond stijf dicht? De weg naar binnen leidt tot de weg naar buiten. José had een labeltje achterin het boek geplakt. Toen ik daar keek werd ik stil…een halve pagina had ze aan mij besteed waarin ik kon lezen wat mijn training voor haar had betekent. Ik heb haar gevraagd of ik dit mocht delen op mijn website en ze zei volmondig ja. Een betere recensie kan ik mij niet wensen natuurlijk, dus bij deze deel ik hem graag.

“Bente Jonker. Zij weet dat dit boek geen eindstation is maar slechts een stapsteen naar een hoger doel. Namelijk: de boodschap van het boek in de wereld zetten en presenteren middels het gesproken woord. Op een podium, zorgvuldig ondersteund door gepaste stiltes, de juiste intonaties en waarachtige lichaamstaal. Voor mij betekent deze missie dat het mijn persoonlijke grenzen ver overstijgt want ik ben geen groepsmens. Zoekend naar een reddingsboei kwam ik bij haar uit. Ik heb mij opgegeven om onder haar deskundige en bezielende leiding mijn spreekangst voor een grote groep te overwinnen. Zij begreep als geen ander dat mijn missie groter is dan mijn onzekerheden en heeft mij geholpen deze te omhelzen en daarmee te overwinnen. Meer dan dank je wel.”

Ik ben diep dankbaar dat ik mijn steentje heb kunnen bijdragen, om zo te helpen een droom en missie waar te maken.

Ontvang 10 tips om vloeiend of stressvrij te presenteren

Loading...
Scroll naar boven