Een goede voorbereiding

“Een goede voorbereiding is het halve werk”

Deze uitspraak is meer dan waar als het presenteren betreft. Om goed vloeiend te kunnen presenteren helpt een goede voorbereiding, probeer maar!
met een goede voorbereiding van je presentatie neem je zowel jezelf als je publiek serieus. Als je dat niet doet is het in feite ook minachting voor je toehoorders. Ze zijn niet belangrijk. Je plaatst jezelf er boven. Je publiek voelt dit direct en zal daar op reageren en z’n eigen gang gaan en misschien zelfs wel afhaken tijdnes je presentatie. Dat willen we niet. Dus neem jezelf en je publiek serieus en neem de tijd voor een goede voorbereiding. Want als jij je goed hebt voorbereid, kun je ook in het moment loslaten en spontaan reageren op dat wat speelt in de zaal en zal je vloeiend en alsof het vanzelf gaat presenteren.

Dat is de paradox van presenteren. Enerzijds goed voorbereiden en anderzijds durven improviseren.

Voorbereiding

  • Content
  • Mentaal
  • Fysiek
  • Stem
  • Verken de zaal

De inhoud
Daar begint het altijd mee. Jouw kennis, waarom je gevraagd bent om een speech of presentatie te houden. De ‘Why’ van je verhaal. De meerwaarde van een live presentatie is de emotie die je toevoegt als spreker. Jouw authenticiteit. Mensen komen niet alleen voor een technisch verhaal. Dus durf je publiek te inspireren met jouw verhalen en durf te kleuren. Anders kun je het verhaal net zo goed over de e-mail versturen.

Ga oefenen
Ga oefen, hardop, thuis aan de keukentafel.
Vraag een naaste om te luisteren. Vertel je verhaal zo eenvoudig mogelijk, of zoals je het aan een kind zou vertellen. Kort en bondig. Less is more.

Of zoals Albert Einstein zo mooi zei: “If you can’t explain it to a six year old, you don’t understand it yourself.”

Bedenk less is more. Door een aantal keer hardop te oefenen, blijft de kern van je verhaal over en valt de ruis weg. Zo creëer je helderheid en bewaak je de rode draad. Liever een korte presentatie van 10 minuten, dan 15 minuten eindeloos geklets.

Bereid je mentaal voor
Wat kun je verwachten? Wie is je publiek? Voor welk verhaal komen ze? Wat heb jij hen te bieden?
Wat weten ze al wel en wat nog niet? Wat is je call to action?
Welke mindset heb je? Maak jezelf niet klein met oude overtuigingen, dat je het niet zou kunnen. Maar probeer er te staan vanuit een open mindset. Vanuit de gedachte ‘dit ben ik en ik ben goed genoeg.’

Bereid je fysiek voor
Je lichaam is je instrument, daar moet je het mee doen. Dus dat kun je trainen. Want presenteren is eigenlijk een soort topsport en topsporters trainen ook. Net als acteurs. Die warmen voorafgaand een voorstelling hun lichaam en stem op.
Ben je gespannen? Doe ademhalingsoefeningen, door naar de buik te ademen.
Inademen is toelaten, uitademen is loslaten.
Door stress hebben mensen sneller last van een hoge en snelle ademhaling. Soms kan het helpen om voordat je opkomt even diep te zuchten en uit te blazen.

Warm je stem op
Door heerlijk te zingen of wat stemexpressie oefeningen te doen. Zo zorg je voor levendigheid in je stem en het helpt tegen spanning op je stembanden of een monotone klank.

Verkennen de zaal
Verken vooraf de zaal of ruimte waar je spreekt en laat je niet verrassen. Zorg voor jouw ideale opstelling. Hoe is de belichting, zie jij je publiek nog wel? Moet je worden versterkt eventueel? Is er een kreeg gangpad? Zorg voor de ideale opstelling zodat je goed contact kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan een halve cirkel, alsof je om het kampvuur zit.

Bij presenteren gaat het om het hier en nu. In het hier en nu durven en kunnen zijn. Dit is het moment waarop je mag stralen en sprankelen. Waarop je enerzijds goed bent voorbereid, maar anderzijds ook kunt loslaten om te improviseren in het hier en nu. Door een goede voorbereiding zorg jij ervoor  dat je als natuurlijk leider, jouw publiek kunt meenemen op reis in jouw verhaal.

Succes!

Ontvang 10 tips om vloeiend of stressvrij te presenteren

Loading...
Scroll to Top