Hoe bereid je een presentatie voor?

Veel gestelde vraag is altijd: hoe bereid ik mij voor op een presentatie?
Daar zijn natuurlijk verschillende manieren om te beginnen en je voor te bereiden. Vaak begint men met het maken van een PowerPoint. Maar eigenlijk is dat pas een stap voor in een later stadium, mocht je PowerPoint gebruiken.
Eerst gaat het over de content en jouw kenboodschap, met eventueel nog drie kleinere boodschappen die je toevoegt, maar meer niet. Uit onderzoek blijkt dat het publiek niet nog meer nieuwe informatie kan verwerken en onthouden. Dus hier geldt: less is more.

Begin met jezelf vooraf wat vragen te stellen.

  • Wat is het doel?
  • Wie is het publiek?
  • Wat is de kernboodschap?

Het doel kan zijn: informeren, instrueren, overtuigen, mening vormen, entertainen. Wat is je call to action?
Bedenk dan voor wie je jouw speech of presentatie straks gaat houden.
Stem daar als het zover is je kleding en taalgebruik op af.
Maak vervolgens een mind-map. Plaats de kernboodschap in het midden met daar omheen de onderwerpen waar je over wilt vertellen. Zo heb je meteen in een overzicht helder wat de content is. Klopt de kernboodschap? Of moet deze toch nog aangescherpt worden? Soms is het even puzzelen, want de kernboodschap moet helder, kort en krachtig zijn. Deze zin kun je uit het hoofd leren. hier kun je mee beginnen. Je kunt hem tussendoor nog een aantal keer zeggen en je kunt er mee afronden. De kernboodschap wil je na afloop van jouw presentatie terughoren als je bij de borrel bv zou vragen aan iemand uit het publiek, wat ie van jouw presentatie heeft meegenomen. Dan wil je in ieder geval deze zin horen. 

Deze kernboodschap kun je gedurende jouw presentatie vaker herhalen. Want iets wat het publiek 3 x of vaker heeft gehoord, dat blijft pas hangen. Dit is de kracht van de retorica, de kracht van de herhaling.

Dit zijn wat eerste stappen die je kunt nemen ter voorbereiding van je presentatie. Succes!

 

Ontvang 10 tips om vloeiend of stressvrij te presenteren

Loading...
Scroll to Top