Stressvrij presenteren, hier wat tips

Een beetje spanning is goed voor een presentatie, dat zorgt er voor dat je ‘aan’ staat, alert bent, energie hebt om mensen mee te nemen in je verhaal. Maar teveel spanning is niet fijn. Dan kan een presentatie een opgave worden, waar je enorm tegenop ziet, een spook dat alleen nog maar groter wordt in je hoofd. En die gedachte is niet bepaald helpend.

Een snelle hoge ademhaling, rood worden, vlekken in je nek, knikkende knieën, trillende handen, stem en benen, zweet dat je uitbreekt, de black-out en slapeloze nachten kunnen een gevolg zijn. De natuurlijke reactie van vechten, vluchten of bevriezen.
De grootste angst is om een flater te slaan, je tekst niet meer te weten en te falen. Er kan ook een trauma onder zitten, een nare ervaring, of beschadiging die je in je jeugd hebt opgelopen, soms onbewust, wat je in de weg zit.

Podiumvrees, plankenkoorts, stage fright, ook wel bekend als spreekangst.

Kun je er wat aan doen?

Ja, zeker! Het grootste deel van de mensen komt er vanaf. Maar het begint met erkennen. Het niet verstoppen, want dan ge je er tegen vechten en dan wordt het alleen nog maar erger.

De sleutel is om het aan te kijken, het hoort ook bij jou, sterker, het grootste deel van de mensen kent spanning tijdens het presenteren. Dus als je het benoemt, kan dat al iets van de lading wegnemen, ook omdat iedereen in de zaal dit herkent. Kwetsbaarheid wordt dan je kracht en maakt onkwetsbaar. Maar je kunt er ook vanuit systemisch werk naar kijken.
Tijdens de training Stressvrij presenteren staan we hier uitgebreid stil bij.

https://www.speechcompany.nl/inschrijven/?training=Stressvrij%20presenteren

Hier volgen 5 tips om meteen toe te kunnen passen om met minder stress te presenteren. En bedenk: goede voorbereiding is het halve werk, dus stel vooral niet uit;)

 1. Bereid je voor
  1. Op inhoud.
  2. Mentaal. Wat zijn positieve helpende gedachtes.
  3. Fysiek, doe een warming-up, want je lichaam is jouw instrument. Acteurs doen ook een warming-up.
 2. Maak een mindmap van je presentatie. In een oogopslag zie je wat je gaat vertellen.
 3. Oefen je speech en presentatie het liefste hardop, thuis aan de keukentafel. Misschien is er een vriend of vriendin, collega, broer of zus waar je het op kunt oefenen. Je zult zien dat het makkelijker wordt. Alle professionals en acteurs oefenen. Wie ben jij om te denken dat dit niet nodig is. Dus neem het serieus.
 4. Zorg dat je kunt ontspannen. Soms kan een wandeling in de natuur meer opleveren, dan 10 x je presentatie af te draaien in je hoofd.
  Doe ademhaling’s oefeningen, yoga, of mindfulness. Dans of box  je spanning er uit.
 5. Formuleer een heldere kernboodschap, zodat je daar altijd weer op kunt terugvallen.

Wist je dat ook beroemdheden last van plankenkoorts hebben? Bijvoorbeeld Pière Bokma, Johny Depp en Adèle. Echt je bent niet de enige. Hoop dat dit een beetje helpt.

Lees meer er meer over op https://eenvandaag.avrotros.nl/item/trillend-op-het-podium-een-op-drie-artiesten-heeft-plankenkoorts/

 

 

Ontvang 10 tips om vloeiend of stressvrij te presenteren

Loading...
Scroll to Top