Stressvrij presenteren kan!

Stressvrij presenteren. Wie wil dat nou niet? Ontspannen, vrij en natuurlijk voor een zaal staan. Je boodschap overbrengen, op die manier die jij wilt. Vanuit jouw persoonlijk leiderschap. Waarin jij de regie hebt en niet de angst jouw leidt. Stressvrij.
Zonder knikkende knieën, trillende lip, stem, wang, of de angst dat het zweet je uitbreekt, je rood wordt en er vlekken in je hals en gezicht verschijnen.
Stressvrij presenteren. Hoe doe je dat? Kan het überhaupt eigenlijk, stressvrij presenteren? Een beetje gezonde spanning is er misschien altijd wel aanwezig. Dat kan ook juist wel fijn zijn, anders krijgen we te maken met totale onderspanning. Dan ligt het gevaar op de loer dat je presentatie té nonchalant wordt. Ongeïnteresseerd.
Dus de juiste balans vinden, daar zit het hem in.
Maar dat kan alleen maar als jij de stress de baas bent en niet andersom. Dat jij weet waar die spanning vandaan komt. Waar je die ooit hebt opgelopen misschien.
Misschien is er in je jeugd een moment van falen geweest. Een spreekbeurt waar je niet uit kwam. Of misschien werd je gepest. Dan laat je het wel uit je hoofd om met je hoofd boven het maaiveld uit te komen, zichtbaar te worden. De angst om de kop van jut weer te zijn, zit diep. Of misschien was er sprake van misbruik. Of kom je uit een heel groot gezin, moest je altijd vechten om er tussen te komen met al die broers en zussen en ben je hierdoor snel gaan praten. Of heb je besloten, ik zeg niets meer. Of misschien kreeg je bijvoorbeeld te horen: Nee, nu even niet. Hou je mond. Trek geen aandacht. Doe maar normaal, dan ben je gek genoeg. Een tien is geen tien plus. Misschien werd je onbewust klein gehouden. Of is er sprake van een afwezige vader, of het moeten missen van je moeder. Of ben je perfectionistisch en heb je altijd last van de innerlijke criticus die zegt dat het nooit goed genoeg is…

Zo zijn er tal van redenen, waarom jij het spannend kan vinden om zichtbaar te worden en in het licht te gaan staan.
Dus om stressvrij te leren presenteren is niet zomaar een truck die je kunt toepassen om er vanaf te zijn.
Natuurlijk kun je ‘spelen’ dat je goed kunt presenteren. ‘Fake it, till you make it.’ Dan kom je misschien wel een eind.
Maar vroeg of laat val je ook hiermee door de mand. Het zou dan eerder moeten zijn: ‘Fake it, till you become it.’

Stressvrij presenteren. Hoe pakken wij dit aan?
Bij Speechcompany gaan we samen op reis. Kijken we waar jouw wond is opgelopen. Door het te onderzoeken, aan te kijken, beet te pakken, te omarmen, kun je het vervolgens loslaten. Én het hoort ook bij jou. Dus ontken het niet, maar laat het zijn. Je zult merken dat de stress dan al een héél stuk minder wordt.
Door samen te oefenen, steeds maar weer opnieuw, binnen een veilige setting, maak je met kleine stapjes uiteindelijk een grote stap. De stap naar vrijheid, om stressvrij te presenteren.
Want écht, je hoeft je niet als dat hert te voelen tijdens je presentatie dat schichtig in die koplampen kijkt 🙂

 

 

Ontvang 10 tips om vloeiend of stressvrij te presenteren

Loading...
Scroll to Top