Je moet zelf de slingers ophangen

Wie kent het spreekwoord niet? Het leven is een feest, maar je moet zelf de slingers ophangen.
Je moet er zelf iets van maken. Je moet het zelf doen.
Dat geldt ook voor een presentatie. Jij hebt de regie. Jij bent die spreker waar straks iedereen naar luistert.
Ze hebben je niet voor niets gevraagd een presentatie te houden, omdat jij ergens veel van weet. Neem dat serieus.
Zorg dat je goed ten tonele verschijnt. Dat je hardop hebt geoefend. Dat je niet te lang , maar ook niet te kort spreekt.
Dat je vooraf een warming-up hebt gedaan en de zaal hebt verkent. Zorg dat je publieksopstelling goed is. Dat je goed contact kunt maken. Zorg dat jij in het natuurlijk midden staat, als een natuurlijk leider. Niet te dichtbij, want dan wordt het te intiem, maar ook niet te ver weg, want dan is het afstandelijk. Zorg voor veiligheid, voor jou en voor de zaal.
Zorg voor levendigheid. Zowel in je stem als in je presentatie. Want bij een monotoon verhaal, vallen we in slaap en als het saai is willen we weg. Dus zorg voor afwisseling, interactie tijdens je presentatie. Ga niet allen zenden, maar stel ook soms een vraag. Gebruik de zaal, de kennis van je publiek. Doe het samen.
Leg nooit vooraf de hand-out op de stoelen, want dan is je publiek met z’n aandacht daar i.p.v. bij jou. Geef kader, vertel dat ze na afloop de hand-out kunnen krijgen eventueel via de e-mail.  Vertel hoelang je gaat spreken, dan weet men waar men aan toe is. Zorg dat je de aandacht krijgt als een natuurlijk leider, dat je niet hoeft af te dwingen want dan sta je al met 1-0 achter.
Zorg dat je weet te boeien, dat je verrast, dat je beeldend vertelt tijdens je presentatie en niet abstract.
Dat je authentiek presenteert. Probeer nooit een ander na te doen, haal het uit jezelf.
Zorg dat jij je publiek meeneemt op reis in jouw verhaal.
Zorg dat het jouw feestje wordt. Dat jij het bent die de slingers ophangt en het publiek trakteert op een inspirerende, sprankelende presentatie!

Ontvang 10 tips om vloeiend of stressvrij te presenteren

Loading...
Scroll naar boven