Online trainingen geven. Het nieuwe normaal.

Online trainingen geven. Het nieuwe normaal. Ik wilde er eigenlijk eerst helemaal niet aan. Had grote twijfels over het leerrendement van online trainingen. Of mensen wel iets zouden kunnen opsteken. Of je wel de diepte in kunt gaan. Of ik niet teveel in de zendmodus zou schieten en hierdoor enorm zou gaan klussen (de eeuwige redder in mij). Terwijl het mijn taak als trainer juist is om mijn pad naast dat van de trainee te leggen, om mee te lopen, mee te kijken welke stenen en obstakels we tegenkomen. Om die te onderzoeken, beet te pakken, om los te kunnen laten. En hoe doe je dat online? Vooral omdat je niet goed lichaamstaal kunt aflezen, wat toch echt 55 % van onze communicatie is. Zeker bij presentatietrainingen is dit een heel belangrijk onderdeel van de training, omdat wanneer je lichaam een ander verhaal vertelt dan de woorden en je intonatie/ klank er een niet congruent beeld kan ontstaan en je ongeloofwaardig kan overkomen.

Online trainingen, het nieuwe normaal. Voor mij als trainer een uitdaging en eigenlijk super spannend. Aan de rand van mijn comfort zone, kunnen we eigenlijk wel stellen. En dat is interessant, want daar ontmoet je de leer zone. Ik voelde lichte weerstand voorafgaand. Als trainer weet ik dat in de weerstand de leerstand zit. Dus daar moest ik gisteren langs. Als je doorschiet kom je in de paniek zone. Daar val je stil. Is er niets te leren. Voel je alleen nog maar angst. Maar gelukkig gebeurde dat niet 🙂

Online trainingen geven. Het nieuwe normaal. Ik heb het gisteren voor het eerst gedaan, heb online een Storytelling training geven aan mensen van de Hogeschool van Amsterdam, van het platform 360 Learning. En ja, ik vond het super spannend, voelde in de voorbereidingen lichte weerstand, maar heb mijzelf daarin wel helemaal meegenomen. Ben trouw gebleven aan mijzelf. Iets wat ik mensen in de presentatie trainingen van Speechcompany ook altijd leer. Ik ben mezelf niet beter voor gaan doen, maar ik ben er ook niet er onder gaan zitten. Nee, dit ben ik en ik doe mijn best meer kan ik niet doen. Dat is mijn intentie. Mijn ervaring gisteren: de tijd vloog voorbij! De trainees hebben de diepte kunnen opzoeken, doordat ik met breakout rooms werkte en de mooie reacties die na afloop klonken waren voor mij een eyeopener! Ja, online trainen kan! En ja, je kunt ook online de diepte in!

Ontvang 10 tips om vloeiend of stressvrij te presenteren

Loading...
Scroll naar boven