Parel in Haarlem

In Noord-Holland, aan de rand van het centrum van Haarlem, bevindt zich onze trainingsruimte. Iedereen die tot nu toe binnen komt ervaart het als een oase van rust. Een pareltje, verstopt in het pand aan de mooie Zijlweg. Hier kunnen mensen onder deskundige begeleiding ongestoord werken aan hun speech of presentatie. Maar ook hun presentatie technieken aanscherpen, of middels storytelling leren hoe je een indrukwekkend verhaal houdt. Het verhaal achter het verhaal, dat raakt en verbindt, dus niet het gladde praatje.
Hier werken we aan spreekangst, wat altijd naar een diepere laag terug in jezelf voert.
Maar om tot leren te komen moet het eerst veilig zijn. Zodat je vanuit je comfortzone langzaam naar de rand ervan kan gaan, waar de leerzone zich bevindt. Daarom is veiligheid, vertrouwen hebben, de rust vinden om de dingen aan te kijken uiterst belangrijk als het gaat om spreekangst en het resetten van oude systemen. In het licht gaan staan, tevoorschijn komen is uiterst kwetsbaar. Een veilige bedding om in te landen is cruciaal voor trainees. Daarbij is de groep, de trainer maar ook de omgeving van essentieel belang.
Vorig jaar was er bij podium Witteman een onderzoek onder het publiek over de smaak van chocolade terwijl ze naar twee verschillende muzieksoorten luisterden. Bij zware muziek werd de chocolade als bitter ervaren, bij de lichtere muziek vond men de chocolade aanzienlijk zoeter. Echter was het dezelfde chocolade. Dit toont aan dat de omgeving van invloed is op je beleving.
Dat geldt ook voor presenteren en voor trainingen. Daarom ben ik super dankbaar voor de mooie ruimte, het pareltje, in het kloppende hart van Haarlem waar wij met Speechcompany zijn geland.

Ontvang 10 tips om vloeiend of stressvrij te presenteren

Loading...
Scroll naar boven