Speechen als Martin Luther King

Wie wil dat nou niet kunnen? Groots speechen als een natuurlijk leider. Spreken en presenteren als Martin Luther King, de Amerikaanse dominee, politiek leider en een van de prominentste leden van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging.
Het is meer dan vijf decennia geleden, maar zijn vaardigheden en gedachten overstijgen zijn tijd en blijven menigeen nog altijd inspireren.

Tijdens de betoging in 1963 hield Martin Luther King op de trappen van het Lincoln Memorial zijn legendarische toespraak
“I Have a Dream” waarin hij zijn hoop uitsprak dat mensen ooit op hun gedrag en niet op hun huidskleur beoordeeld zouden worden. Een prachtige speech, die nog dagelijks geciteerd wordt en tijdloos is.
Want wat maakte Martin Luther King zo’n geweldige spreker? Waarom is zijn speech en presentatie zo goed?
Allereerst heeft hij een natuurlijke charismatische uitstraling, maar daarnaast beheerst hij zijn verbale en retorische vaardigheden als geen ander. Door de kracht van de retorica en de kracht van de stilte het werk te laten doen, kun je al behoorlijk wat stappen maken, als je zou willen speechen en presenteren als Martin Luther King. Door bijvoorbeeld:

  • Langzaam en duidelijk te spreken tijdens je speech of presentatie.
  • Nadruk te leggen op belangrijke woorden.
  • Gebruikt te maken van metaforen zoals: “Wees een ster als je geen zon kunt zijn.”
  • Tegenstellingen toe te voegen.
  • Geen vulwoorden te gebruiken, maar te vertrouwen op less is more.
  • Gebruik te maken van de kracht van de herhaling, parallellie.

Probeer maar eens om dit alles in jouw tekst, op jouw speech en presentatie toe te passen. Dan zet je al de eerste stappen in de goede richting van goed presenteren, als een professional en als natuurlijk leider.

Presenteren kun je leren. Door dus goed te kijken naar de opbouw van je tekst. Stijlmiddelen toe te voegen. Vervolgens een paar keer hardop te oefenen, zodat  je de woorden hebt geproefd. Zo kun je de ruis eruit halen. Wordt less, more.
En luister naar jezelf. Gebruik de kracht van de stilte. Laat een stilte vallen net voor of net na je kernboodschap. Zodat die kernboodschap ook kan landen in de hoofden van je publiek. Zodat je hen meeneemt op reis in jouw verhaal, in jouw speech, jouw presentatie. En je zult zien, dat je beetje bij beetje die natuurlijk leider wordt, zodat jouw presentatie raakt, inspireert en vleugels krijgt.

Speechcompany kan je hierbij verder helpen. In onze storytelling training en in onze presentatie trainingen reiken wij je de tools aan hoe je enkele van de door Martin Luther King toegepaste technieken kunt inzetten om een ​​betere spreker te worden. Want presenteren kun je leren.

Hieronder vind je een deel  van de speech Martin Luther King:

Vrienden, vandaag zeg ik jullie: laten we ons niet overgeven aan wanhoop.
En ondanks de moeilijkheden en frustraties van het heden heb ik nog steeds een droom.
Het is een droom die diep wortelt in de Amerikaanse droom.
Ik heb een droom dat op een dag deze natie zal opstaan en gaan leven volgens de ware betekenis van haar credo: “Wij beschouwen deze waarheden als vanzelfsprekend; dat alle mensen gelijk geschapen zijn.”
Ik heb een droom dat op een dag op de rode heuvels van Georgia de zonen van vroegere slaven en de zonen van vroegere slavenhouders naast elkaar kunnen zitten aan de tafel van broederschap. Ik heb een droom dat op een dag zelfs de staat Mississippi, een staat die broeit van de hitte van ongerechtigheid, broeit van de hitte van de onderdrukking, omgevormd zal worden tot een oase van vrijheid en gerechtigheid.
Ik heb een droom dat mijn vier kleine kinderen op een dag in een land zullen leven waar ze niet zullen worden beoordeeld op hun huidskleur, maar op hun karakter.
Ik heb een droom vandaag!
Ik heb een droom dat op een dag in Alabama, met haar wrede racisten, met een gouverneur die zo graag het federale recht nietig wil verklaren — dat op een dag juist in Alabama zwarte jongetjes en zwarte meisjes hand in hand kunnen lopen met blanke jongetjes en blanke meisjes als broertjes en zusjes.
Ik heb een droom vandaag!
Ik heb een droom dat op een dag elke vallei verhoogd zal worden, en elke heuvel en berg geslecht zal worden, het ruige land vlak gemaakt zal worden en de rotsige plaatsen recht; “en de luister van de Heer zal zich openbaren en al wat leeft zal het samen zien.”
Dit is onze hoop en dit is het geloof waarmee ik naar het Zuiden terugkeer.
Met dit geloof kunnen we uit de berg van wanhoop een steen van hoop houwen.
Met dit geloof kunnen we de schrille wanklanken van onze natie omvormen tot een prachtige symfonie van broederschap.
Met dit geloof kunnen we samen werken, samen bidden, samen strijden, samen naar de gevangenis gaan, samen opkomen voor vrijheid, en weten dat we op een dag vrij zullen zijn.
En dat zal de dag zijn — dat zal de dag zijn dat alle kinderen van God een nieuwe zin geven aan het oude lied:

Mijn land, het is van u, heerlijk land van vrijheid, van u dat ik zing.
Land waar mijn vaderen stierven, land, trots van de Pelgrims,
Laat van elke berghelling vrijheid klinken!

En als Amerika een grote natie wil zijn, dan moet dit waar worden.

Laat dus vrijheid klinken vanaf de indrukwekkende heuveltoppen van New Hampshire.
Laat vrijheid klinken vanaf de machtige bergen van New York.
Laat vrijheid klinken vanaf de hoogten van de Alleghenies in Pennsylvania.
Laat vrijheid klinken vanaf de besneeuwde toppen van de Rocky Mountains in Colorado.
Laat vrijheid klinken vanaf de golvende heuvels van Californië.

Maar dat niet alleen:

Laat vrijheid klinken vanaf Stone Mountain in Georgia.
Laat vrijheid klinken vanaf Lookout Mountain in Tennessee.
Laat vrijheid klinken vanaf elke heuvel en molshoop in Mississippi.
Laat van elke berghelling vrijheid klinken.

En als dit gebeurt, wanneer we vrijheid laten klinken, wanneer we haar laten klinken uit elk dorp en elk gehucht uit elke staat en elke stad, zullen we de dag verhaasten waarop alle kinderen van God, zwarten en blanken, joden en niet-joden, protestanten en katholieken, de handen ineenslaan en de woorden zingen van de oude negro-spiritual:

Eindelijk vrij! Eindelijk vrij!
Dank zij God, wij zijn eindelijk vrij!

Ontvang 10 tips om vloeiend of stressvrij te presenteren

Loading...
Scroll naar boven