Spreekangst kun je overwinnen

Spreekangst. De meeste mensen hebben er in meer of mindere mate last van. Maar echt, spreekangst kun je overwinnen!
Wanneer we voor een groep staan, is dat spannend. Je kunt je afvragen waarom het zo spannend is natuurlijk. Dat is de eerste vraag die je aan jezelf kunt stellen. Waarom is presenteren zo spannend? Is het een overtuiging die je jezelf hebt opgelegd, of is het echt zo spannend? Vond je presenteren misschien vroeger best wel leuk? Of ben je ergens gekwetst en heb je een beschadiging in een groep opgelopen? Werd je bijvoorbeeld gepest op school? Als dat zo is, dan kijk je wel uit om je hoofd boven het maaiveld uit te steken. Om op te vallen. Want voor je het weet ben jij weer die kop van jut. De angst om zichtbaar te zijn, in het licht te gaan staan is dus een angst die je dan van vroeger kent en nu nog steeds in de weg zit en zorgt voor spreekangst. Maar het kan ook zijn dat de kritische ogen je in de weg zitten. Of misschien ben je een perfectionist en is het nooit goed genoeg. Wil je geen flater slaan en leg je de lat zo hoog, dat je buiten jezelf gaat reiken. En zegt dat stemmetje steeds ik ben niet goed genoeg. Er zijn heel veel verschillende oorzaken die leiden tot spreekangst. Maar weet dan, spreekangst kun je overwinnen!

Daarnaast is het goed te weten dat er in ons oerbrein ook angst is opgeslagen. Want de mens is van nature onderdeel van een roedel en die roedel zorgde voor bescherming. Op het moment dat we die roedel vroeger verlieten en alleen op pad gingen en tegenover die gevaarlijk leeuw of tijger kwamen te staan, gingen alle alarmbellen aan. Vechten, vluchten of bevriezen is dan het mechanisme van ons brein, om ons te beschermen. Want er is een reëel gevaar! Kom je tegenover een groep te staan, gaan die alarmbellen weer af, hoewel er niet echt reëel gevaar is, want presenteren is geen gevaar en de zaal eet je niet op. Maar zo zit het in ons brein verankerd en ons brein maakt geen onderscheid tussen reëel gevaar en irreëel gevaar.
Wat gebeurd er dan? Het lichaam reageert en er wordt acuut een dosis adrenaline aangemaakt.
We zien b.v. dat je hartkloppingen krijgt, of een droge mond, het zweet uitbreekt, rood kleurt, voeten onrustig worden door te wippen op de tenen,  trillende handen, trillende wang en trillende stem of een black-out. Kortom we kunnen de hoeveel adrenaline niet meer aan. Help!
Dus hoe kunnen we er voor zorgen dat die adrenaline een uitweg vindt, waardoor het lichaam weer rustig wordt?
Door het lichaam goed voor te bereiden op je presentatie! Door vooraf fysieke oefeningen te doen, te boxen, dansen, de stress er uit te stampen of slaan. Goed te zuchten en een paar keer diep te ademen. Vooraf te mediteren en zorgen voor een andere mindset. Door stemoefeningen te doen, zodat de spanning geen grip op onze stem krijgt tijdens het spreken.
Maar ook door de inhoud goed voor te breiden, dat je daar zeker over bent. Hardop oefenen helpt enorm!
En door onze gedachten positief te beïnvloeden door helpende gedachtes te formuleren i.p.v. belemmerende gedachtes. Want gedachtes beïnvloeden ons gevoel, die weer ons gedrag beïnvloeden.

Kun je spreekangst oplossen? Ja, gelukkige wel, je kunt je spreekangst overwinnen! Het begint met bewustwording, waar komt het vandaan? Waar is de spreekangst of angst om te presenteren ontstaan? Of is er niet één duidelijk moment? Is het wellicht iets systemisch misschien? Dat kan ook.

Spreekangst, complexe materie. Je kunt doen of het er niet is en jezelf ergens doorheen bluffen, steeds met grofgeweld jezelf voor de leeuwen werpen. Maar het is net als met een bal die je onderwater duwt, als je die loslaat komt die des te harder weer naar boven en terug. Dus pak de spreekangst beet, onderzoek hem en kijk er naar. Ontken het niet. Want iets dat er mag zijn, kan pas gaan verdwijnen.

Hulp nodig bij spreekangst? In de training stressvrij presenteren komt spreekangst uitgebreid aan bod en help ik je graag verder om samen met jou, jouw oorzaken van deze stress en spreekangst te onderzoeken. Zo ga jij stap voor stap je spreekangst overwinnen!

Ontvang 10 tips om vloeiend of stressvrij te presenteren

Loading...
Scroll naar boven