Spreken is zilver, zwijgen is goud

Het gezegde zegt het al: spreken is zilver, zwijgen is goud. Deze prachtige gevleugelde gouden regel zou je ook kunnen toepassen op een goede speech of presentatie. Als je gebruik maakt van de kracht van de stilte, leer je naar jezelf luisteren.

In de stilte van het zwijgen kunnen je woorden landen.
In de stilte van het zwijgen wordt dat wat je met woorden niet kunt zeggen voelbaar.
In de stilte van het zwijgen ontstaat het diepere contact met je toehoorders.

De kracht van de stilte is een prachtig krachtig middel in de retorica. Kijk maar eens naar grote sprekers, zoals Steve Jobs, Barack Obama, zij gebruiken allemaal de stilte, de rust, waardoor hun woorden meer kracht en impact krijgen.

Als je leert luisteren naar jezelf, naar het publiek, naar de stilte, dan kun je er mee gaan spelen. Dan kun je de stilte bijvoorbeeld inzetten voor of na je kernboodschap. Zodat deze boodschap extra goed kan indalen bij je publiek tijdens je presentatie. Hoe meer je dit alles beheerst, het luisteren en het spreken, hoe meer jij de dirigent wordt van jouw toespraak. Want een goede speech of presentatie is als een muziekstuk, met een spannende opbouw, ritme verschillen versus rust en levendigheid. Dus beheers deze schatkist en leer luisteren naar het goud, dan zal het zilver vanzelf vloeiend vloeien. Succes!

Ontvang 10 tips om vloeiend of stressvrij te presenteren

Loading...
Scroll naar boven