Storingen gaan voor

Een gouden regel bij een speech of presentatie is dat storingen voor gaan. Dit zagen we afgelopen maandagavond in de speech van Mark Rutte over de tweede lockdown. We zagen bij zijn begin dat ie afgeleid was, door het gefluit en geluid dat van de demonstranten buiten kwam. Iedereen thuis was waarschijnlijk bezig om verward te controleren of het gepiep en gefluit aan z’n TV lag. Dus echt goed alert luisteren bij de start was lastig. Toch probeerde Rutte te focussen. Zijn handen strak gevouwen op de papieren speech voor hem. Door het concentreren op de autocue en doordat ie probeerde niet naar de demonstranten buiten te luisteren, lukte het niet meer om tijdig de bladzijdes om te slaan.
De druk was hoog 8,4 miljoen kijkers keken mee. Het benoemen van de storing was heel fijn en gaf ruimte. Daarna zat Rutte meer in z’n rol en konden wij beter luisteren. Het had wat mij betreft alleen veel eerder gemogen, maar snap dat dit ook lastig was misschien.

Rutte:
“En de realiteit is ook dat we niet te maken hebben met een onschuldige griep, wat sommigen – bijvoorbeeld de demonstranten hierbuiten – nog steeds denken, maar met een virus dat iedereen hard kan raken.”

Dus, door tijdens je presentatie storingen te benoemen, in plaats van te ontkennen, of je er tegen te verzetten, komt er ruimte voor het publiek om beter te luisteren naar de kernboodschap. Het laat ook zien dat je een waardig natuurlijk leider bent, die de regie neemt en die ten volle aanwezig is in het hier en nu. Klasse.
Dus gouden regel: Storingen gaan altijd voor!

Ontvang 10 tips om vloeiend of stressvrij te presenteren

Loading...
Scroll naar boven